DE WKB EN OPLEVERING IN DE BOUW: WAT MOET DE AANNEMER WETEN?
Geplaatst op: 21 november 2024
De Wet Kwaliteitsborging in de Bouw (WKB), zorgt voor een belangrijke verandering in de aansprakelijkheid van aannemers bij de oplevering. Vooral voor (eengezins)woningen en bedrijfshallen met maximaal twee verdiepingen en de daarbij behorende kantoren en overige ruimtes gelden nu strengere regels. Wij leggen je graag uit wat er nu precies verandert.
WAT IS ER VERANDERD?
Met de invoering van de WKB is artikel 7:758 BW aangepast. Dit artikel bepaalde eerder dat aannemers niet aansprakelijk waren voor gebreken die de opdrachtgever tijdens de oplevering redelijkerwijs had kunnen ontdekken. Dankzij een nieuw lid 4 in dit artikel is dat nu veranderd:
- Oude situatie: de aannemer was alleen nog aansprakelijk voor verborgen gebreken.
- Nieuwe situatie: aannemers zijn ook aansprakelijk voor gebreken die bij de oplevering niet zijn ontdekt, tenzij deze gebreken niet aan hen zijn toe te rekenen.
WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK
De nieuwe regelgeving kan leiden tot meer discussie over gebreken en schades. Vooral als niet duidelijk is of een gebrek al bestond bij de oplevering of pas daarna is ontstaan. Daarom is het belangrijk om als aannemer zorgvuldig te werk te gaan:
- Opleverformulier: laat de opdrachtgever verklaren dat er ten tijde van de oplevering geen schades of gebreken zichtbaar waren. Dit kan discussie achteraf voorkomen.
- Documentatie: zorg voor een gedetailleerde vastlegging van de staat van het bouwwerk bij oplevering, bijvoorbeeld met foto’s.
WAAROM EEN OPLEVERFORMULIER ESSENTIEEL IS
Een opleverformulier helpt om te voorkomen dat een opdrachtgever de aannemer aansprakelijk kan stellen voor gebreken die pas na de oplevering zijn ontstaan. Als uit het formulier blijkt dat er bij oplevering geen zichtbare gebreken waren, kan de opdrachtgever niet later alsnog aanspraak maken op herstel met de stelling dat die er wel waren. Dit schept duidelijkheid en vermindert risico’s op juridische conflicten.
CONCLUSIE
De WKB legt nu meer verantwoordelijkheid bij aannemers, maar met een zorgvuldige oplevering kun je problemen voorkomen. Houd de documentatie op orde en werk met een opleverformulier om discussies over het ontstaansmoment van gebreken te beperken. Heb je vragen over de impact van de WKB op jouw projecten? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.