Omgevingsrecht advocaat

Het omgevingsrecht geeft de juridische kaders over de fysieke leefomgeving waarin wij leven. Het geeft regels over indeling, wijziging en verandering en gebruik van de omgeving. Het omgevingsrecht is een dynamisch rechtsgebied en vereist doorgaans gespecialiseerde kennis om de complexe regelgeving te begrijpen en toe te passen.

Wat is omgevingsrecht?

Zoals beschreven richt het omgevingsrecht zich op de regelgeving met betrekking tot de fysieke leefomgeving. Bedrijven die willen uitbreiden, bouwen of verduurzamen, krijgen vaak te maken met verschillende overheden, zoals gemeenten, provincies en ministeries. Het is daarom van cruciaal belang om kennis te hebben van de wet- en regelgeving omtrent vergunningen, subsidies en milieuvoorschriften.

Welk deelgebied binnen het bestuurs- en omgevingsrecht van toepassing is, hangt af van de vraag die je aan de overheid hebt gesteld. De regels verschillen per deelgebied en dat vraagt om bestuursrecht advocaten die deskundig zijn op die specifieke vakgebieden. Projectontwikkeling vraagt een andere benadering dan het sociale zekerheidsrecht. Ook is het belangrijk van de lokale situatie/regelgeving op de hoogte te zijn. Een horeca exploitatievergunningstelsel kan er in de ene gemeente anders uitzien dan in een andere gemeente. Dat heeft te maken dat een gemeente een grote mate van autonomie heeft als het over de eigen regelgeving gaat. Die mag uiteraard niet in strijd zijn met hogere regelgeving.

Wat doet een omgevingsrecht advocaat?

Een omgevingsrecht advocaat kan je bijstaan bij het aanvragen en verkrijgen van de juiste (omgevings)vergunningen en subsidies, het opstellen van bezwaar- en beroepschriften en het voeren van juridische procedures. Ook adviseren onze advocaten over bijvoorbeeld de naleving en toepassing van regels uit het omgevingsplan

Daarnaast kunnen onze advocaten ook adviseren over vraagstukken zoals ruimtelijke ordening, planologie, bouwrecht en handhaving van regelgeving in de fysieke leefomgeving.

Onze omgevingsrecht advocaat kan je helpen bij:

  • Advies en vertegenwoordiging met betrekking tot monumentzaken: Wij bieden begeleiding bij het verkrijgen van vergunningen voor restauratie, renoveren of herbestemmingen.
  • Omgevingswet: Het adviseren over de complexe regelgeving van de Omgevingswet. Het aanvragen van vergunningen en het naleven van de nieuwe wetgeving met betrekking tot ruimtelijke ontwikkeling en milieubescherming.
  • Bestuursrecht: Juridisch advies en begeleiding bij vergunningen, handhaving en bezwaarprocedures.
  • Milieuvergunning: Wij helpen bij het opstellen en indienen van vergunningsaanvragen voor activiteiten die milieuaspecten kunnen beïnvloeden, en bieden juridische bijstand bij geschillen rond vergunningsvoorwaarden.
  • DHW-vergunning (Drank- en Horecavergunning) en exploitatievergunningen: Het adviseren over de vereisten voor het verkrijgen van vergunningen voor het schenken van alcoholische dranken, het exploiteren van horecagelegenheden en andere commerciële activiteiten.
  • Advies en vertegenwoordiging met betrekking tot monumentzaken: Wij bieden begeleiding bij het verkrijgen van vergunningen voor restauratie, renoveren of herbestemmingen.

REGELINGEN EN VERGUNNINGEN IN HET OMGEVINGSRECHT

Wanneer je als bedrijf graag wilt uitbreiden, kan het zijn dat je hiervoor een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen of gebruik nodig hebt, maar wellicht is ook een milieuvergunning/melding noodzakelijk. Het kan ook zijn dat er voor bepaalde activiteiten subsidie kan worden aangevraagd. In sommige gevallen is het zelfs denkbaar dat er strikte(re) regels zijn als het gaat over bouwen bij Rijksmonumenten. Het kan ook zijn dat er branche specifieke regels zijn. Denk hierbij aan visrechten. Deze rechten worden beïnvloed door Europese regelgeving. Het is dan prettig om geadviseerd te worden door een bestuursrecht advocaat die in dit specifieke rechtsgebied ervaring in heeft.

Want juist door bepaalde activiteiten te combineren, uit elkaar te halen of je toekomstige activiteiten iets aan te passen, kan net dat verschil opleveren tussen het wel of niet verkrijgen van je vergunning.

De omgevingswet

Sinds januari 2024 is de omgevingswet van kracht, Deze wet brengt de nodige veranderingen met zich mee. Zoals het behoud van geldige vergunningen en bestemmingsplannen, maar met aangepaste beslistermijnen voor nieuwe projecten. De wet introduceert het concept van één omgevingsplan voor gemeenten. Participatie krijgt een prominentere rol, waarbij ondernemers worden aangemoedigd belanghebbenden vroegtijdig te betrekken bij projectbesluitvorming.

Waarom kiezen voor een omgevingsrecht advocaat van Dommerholt Advocaten?

Het omgevingsrecht is een complex vraagstuk, ook vanwege de voortdurende veranderingen. Onze omgevingsrecht advocaat heeft specialistische kennis en ervaring in het begeleiden en het vertegenwoordigen bij juridische kwesties met betrekking tot de fysieke leefomgeving. Het bijstaan en adviseren rondom de geldende wet- en regelgeving zodat je als bedrijf hieraan kan voldoen.

Neem vrijblijvend contact op met een omgevingsrecht advocaat om de mogelijkheden te bespreken en juridische ondersteuning te krijgen bij omgevingsrechtelijke vraagstukken.

Neem contact met ons op